Debatten om LCHF fortsätter.

LCHF har, och kommer nog forsätta debatteras under lång tid framöver.
Jag säger inte att något är rätt eller fel, för hittar man något som fungerar för en själv är det väl jättebra. Men jag har däremot själv svårt att se logiken i dieten. 

Man undviker kolhydrater, samtidigt som man äter massor av fett?
Att man går ner i vikt är ganska så självklart, eftersom smör, grädde, bacon och liknande gör att man är MÄTT LÄNGRE. Vilket i slutändan resulterar i att man äter färre antal kalorier per dag. Sant?

Jag tror personligen inte att det är bra att utesluta någonting i kosten, varken kolhydrater, protein eller fett. (Ni minns väl hur LIVRÄDDA vi var för standardprodukter för bara ett tiotal år sen..?!) 


Varken jag eller någon annan vet (som sagt) vad slutresultatet av en sån här diet innebär i det långa loppet. Visst. Ingen LCHF-motståndare kan med säkerhet säga att allt fett man äter skulle vara farligt. För studierna har inte pågått såpass länge.

LCHF-älskarna tycks däremot hävda gång på gång att dieten är jättebra och minsann inte alls farligt. Ok… Men kan det verkligen bevisas då?

Annonser
Det här inlägget postades i mat och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

21 thoughts on “Debatten om LCHF fortsätter.

 1. Fast jag äter bacon till frukost jag med =) FAst inte alla dagar iofs =)
  Smör är ju så förbaskat äckligt att äta mkt av, jag spyr. haha! Jo om man bara sänker kolhydratintaget så skulle jag nog säga GI. Jag tycker allt handlar om måtta. Jag kan ha med måtta att göra när det gäller LCHF, men inte när det gäller förhållandet till godis. Jag är överlycklig för att jag hittade LCHF, att inte de på sjukhuset har sagt åt mig att testa dra ner på kolhydraterna. helt oförståligt. Vi har pratat om att ta bort brödet, men inte de andra. Vet inte om jag sagt de, men jag har en tarmsjukdom. Det är många med mig som blivit mycket bättre med att ta bort kolhydraterna (med min sjukdom)och följt upp med prover. En del kan bli dålig när de äter för mkt fett, men läkaren trodde att jag hade hittat min nivå då jag inte äter mkt mer fett än tidigare. Många som går på lchf utesluter mjölkprodukterna förresten 😀
  Sedan kan jag tycka det är så överdrivet när folk säger att de vräker i sig fett. visst en del, men man mår ju för tusan skit om man råkar äta för mkt :/

 2. Nej, alla ”proppar” säkert inte i sig fett, men många byter från t.ex. minimjölk till standardmjölk, mellangrädde till vispgrädde osv.
  Sen finns det ju de som äter bacon och ost- och smörrollader till frukost osv.

  Om man nu bara sänker intaget av kolhydrater till viss del, räknas det inte som GI-diet då istället?

 3. Det är alltid lika kul när det debatteras om LCHF tycker jag 😀 Här kommer lite vad jag tycker och hur jag lever 😉
  Jag äter ju själv efter detta, men utesluter absolut inte alla kolhydrater då det finns i allt. och det går inte att komma ifrån. Jag äter bara mindre av kollisar =) Sedan när det gäller såser och fett så äter jag inte mer än tidigare 😀 Om man kollar på vad de flesta äter så öser dem inte ner sin mat i grädde utan de tar de som behövs. Jag äter inte mer fett/grädde än någon annan jag känner. Sedan finns det säkert de som gör precis tvärtom. Det sorgliga i allt tycker jag att det är sånt skitsnack om LCHF, men att folk köper godis, läsk, kakor med mera och blir alldeles för stora det är ingen som försöker stoppa :/ Det är det stora problemet tycker jag. Sockret är verkligen som en drog för många, även mig :/ det är sockret man ta bort när man äter enligt LCHF och det är så befriande enligt mig. Jag ser inte det som en diet utan som en livsstil. Tack för att du tar upp ämnet, det är kul att diskutera 😀
  Ha en fin kväll och helg! Tack för en fin blogg förresten, kram

 4. UPPENBARligen både klok och galen. Vinterlöpning klår aldrig en vårdag där man kan tassa runt på torra fjolårsbarr med småfåglar plingandes o ch sol på hjässan. LCHF, är liksom alla modedieter och framför allt förbuds ister, galet. Du har rätt och de fel 🙂

 5. Jo, många kommentarer blir ju om vikten.
  Men grundfrågeställningen jag hade vad om det verkligen är bra i långa loppet, med alla fetter i blodet? (Även om det verkar vara kortsiktiga (?) bra effekter för många?)

 6. Alla kommentarer så här långt handlar om viktminskning eller inte. Det är alltid den första aspekten man tänker på. För egen del håller jag med andra som skrivit att att hålla vikten är inte svårare än att man kan räkna på det. Det som åker in ska ut. Typ. Dock, jag har testat LCHF-kost sedan nyår och har nog inte tappat så mycket som jag trott. MEN. Jag mår bättre på så sätt att humöret är stabilt och inte svängigt som tidigare, jag drabbas inte av tunnelseende på samma sätt som tidigare (jag har ätit bra mat, långsamma kolhydrater och sällan godis). Det är ju fördelar med LCHF ur ett blodsockerperspektiv som jag tycker man ska lägga in i debatten. Också. tack!

 7. Jag håller med! Tror inte heller på att utesluta allt i kosten. Däremot tror jag att LCHF kan vara effektivt ut ett viktminskningsperspekt under begränsad tid. Jag äter nog GI om jag skulle klassificera min kost. Jag lagar en del LCHF-rätter och tycker de är goda. Men å andra sidan kan jag nästa dag njuta av en massa sushi 🙂 Det handlar mycket om att hitta ett sätt och en kost som man mår bra av. Oavsett hur hur andra äter.

 8. Jag äter inte efter lchf. Det jag gillar med LCHF ”tänket” är att de förespråkar en naturlig kost. (vad jag har förstått det?) utan tillsatser och dolt socker. Jag tycker dock också att det är helt fel att utesluta en helt grupp (kolhyderater)jag tycker att man ska ha lite av allt. Men det är ju också många som äte ”lchf” om man nu måste sätt namn på allt, som äter lite kolhyderater.

 9. Jag är anti… Kan bero på mina erfarenheter av min far. 175 cm lång vägde aldrig över 58 kg. Älskade biff och bea tex. När han fyllde 50 år gjorde de ett hälsotest via jobbet. De tog om blodfetterna på honom tre gånger. Hade så dåliga värden! Detta pga för högt fettintag. FÖr de såg denna smala man… med risker pga blodfetterna.
  Jag tillhör också de som tror på varierad kost.

 10. Jag tror att många kommer få ångra det dom tror om LCHF, och då tänker jag inte på Kostdoktorn. Om några år borde vi ha facit.

  Hård träning och LCHF är dock ingen hit..man behöver kolhydrater om man tränar.

 11. intressant läsning.
  håller med i det du skriver… även om jag varit på vippen att testa nått för att få bort de sista kilorna. Men jag skulle aldrig kunna utesluta kolhydrater helt o hållet.
  Tack för intressant inlägg!
  Kram

 12. Tallriksmodellen står jag fast vid och sunt förnuft. Visst har jag lite kokböcker hemma med både GI, viktväktarna, ITRIM, och LCHF. Söker jag något har jag lite böcer att kolla i. Men följer inget annat än dieten med sunt förnuft.

 13. Ah, den här diskussionen angående LCHF är så intressant! Har ett antal vänner som är ”LCHF-freaks”och visst, de försöker inte direkt tvinga alla de känner att äta fettdieten, men de är heeeelt övertygade om att dieten är världens räddning (bildligt talat). Jag har försökt påpeka att det inte finns några långvariga studier om LCHF (med långvariga menar jag minst 10år), men de menar att det finns det inte för någon diet (jo, det finns det visst, men någon kostdoktor har väl sagt att det inte gör det). Jag personligen tycker inte om att äta efter Livsmedelsverkets rekommendationer om 60% kolhydrater per dag, för jag får inte i mig tillräckligt med energi på det sättet, och blir bara däst av det. Men att utesluta ALLT, hallå liksom?!

  För mig är det lite som kreationister: de tror inte på evolutionen, utan menar att inget på Jorden är äldre än Bibeln (typ 6000 år). Ändå finns det vetenskapligt korrekta metoder som man kan använda för att datera fossil lååååååångt tillbaks i tiden (hundratusentals/miljontals år). LCHF är lite likadana när de säger att man inte behöver de vitaminer som rotfrukter, frukt och fullkornsprodukter ger…

 14. Ja var och en blir salig på sin tro. 😉 Men rent näringsmässigt verkar LCHF kosten snudd på livsfarlig.
  Jag är ganska säker på att det kommer att ge svåra konsekvenser för kroppen…

 15. Instämmer helt och fullt.

  Och för er som mår bra av LCHF-kost, gå for it! Men för egen del fortsätter jag nog att variera min kost och sträv aefter någon form av tallriksmodell…

 16. Ja vad ska man säga, det som är lite spännande är hur alla LCHF..are ställer sig till det tillsatta sockret i bacon men köper färdig förpackat i affären ( men det kanske inte räknas vad vet jag).

  En vän var på en föreläsning om det nu var han som skrivit matrevolutionen eller överläkaren i link kommer inte ihåg, hur som presenterade han en LCHF studie och visade på alla positiva värden deltagarna hade uppnått kroppsligt. Vännen som själv är läkare köpte inte riktigt alla argument och stannade kvar efter för en frågestund. Testet som gett sådana FANTASTISKA värden hur kommer deltagarna att må om säg 10 år med samma kost? svaret som de glömde ge på föreläsningen, förmodligen riktigt dåligt….

  Lagom tycker jag är ett mycket bra ord när det kommer till kost!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s