"Jag kommer aldrig tillåta att min son blir en tjockis"!

Att människor själva väljer att äta LCHF en kortare eller längre tid, det säger jag inget om. Det är deras liv och deras beslut. Respekt, även om jag inte alls har samma uppfattning angående kosten.

När man däremot ger LCHF till sin 2-åring och säger att man definitivt skulle ge det till sin tonåring för att (citat):
”- Jag kommer aldrig tillåta att min son blir en tjockis”. Om han är tolv år och tjock då kommer jag absolut plocka bort alla kolhydrater.

Då är det något som är helt jävla galet…?! Jag som trodde kärleken till sina barn var gränslös, villkorslös?!
Att sätta en tonåring på diet ger nog jävligt bra signaler, Katrin…


Det är nästan så jag undrar om Katrin i grund och botten är jätte-, jätteblond? Men vid närmare eftertanke hade det nog varit att förolämpa alla blondiner, (inkl. mig själv). Ja, den var låg. Jag vet. Lägre än Glocalnet…


 

43 tankar om “"Jag kommer aldrig tillåta att min son blir en tjockis"!

 1. Undrar varför jag försvarar LCHF när jag inte ens själv äter enligt den 🙂

  Förtydligande: Claude Marcus klarar jag INTE av 🙂 Hans trovärdighet är lika med noll. Han sitter med i McDonalds och Wasa bröd. Kolhydrater till max

 2. Till signaturen Fettbra (och er andra också för den delen): ALLA kolhydrater är sockerarter. Att därför påstå att LCHF går ut på att äta kolhydrater som inte innehåller ”så mycket socker” är helt åt skogen. Däremot finns det olika typer av sockerarter där vissa är grenade och andra är ogrenade. Det som skiljer dem åt när de kommer in i kroppen är att de tar olika lång tid för kroppen att processera (de kräver olika många steg/reaktionsvägar för att gå in i glykolysen).

  Den kolhydrat som däremot är helt ofarlig och som finns i frukt, grönt, bönor etc är cellulosa, som människan inte kan processera över huvudtaget (de ger inga kalorier). Cellulosa är det vi kallar fiber, och för att bryta ner detta krävs mikroorganismer (anledningen till att det bildas gaser vid fiberrik mat).

  Hur mycket kolhydrater var och en klarar av är helt individuellt; vissa klarar mycket, andra inte. Generellt är det dock så att man klarar mer om man rör sig mycket, men det KRÄVS inte att man äter kolhydrater för att kunna tävla och träna, eftersom kroppen kan tillverka glykolys-intermediat från bland annat fett (via beta-oxidation). Hur man sedan väljer att göra är upp till var och en.

 3. Ja, konstigt nog är LCHF ett väldigt känsligt ämne rent generellt.

  Som jag sagt tidigare, alla vuxna får äta som de önskar. Men jag tycker definitivt inte att man ska ge en 2-åring LCHF-kost. Strikt eller inte.. 😛

 4. Exakt. Barn kan äta bra och balanserat, med enstaka dagar med t.ex. godis eller nåt annat gott.
  Det handlar ju mer om att de inte ska äta snabbmat och fel mat eller godis VARJE dag. Då är det ju definitivt inte bra!

 5. Det är inte (bara) jag som anser det, utan även många läkare och ”experter”.
  Barn ska äta balanserat och kosten ska ligga på ca 40-50 % kolhydrater (om jag inte minns fel).

  Det hade varit intressant om du har någon info där det framgår att 100-150 gram är tillräckligt mycket för ett barn?

  Äter man LCHF äter man väl LCHF?
  Äter man LCHF men med mer kolhydrater är det ju inte LCHF längre, utan mer likt t.ex. GI (som ju godkänner lite mer kolhydrater och långsamma sådana).

 6. Såå…100-150g kolhydrater är för lite för ett barn, hur kan du veta det? Återigen, tror inte nån sätter sitt barn på en strikt LCHF kost där man äter lite kolhydrater utan det blir isf mer GI-likt fast mindre kolhydrater. Strikt kolhydratskost har inga vetenskapliga bevis bakom sig, det har däremot mer liberal lågkolhydratskost. Ni måste lära er skilja på strikt LCHF för viktnedgång och LCHF som äts för hälsan om man vill föra en sansad diskussion.

 7. Spännande läsning, och många olika tankar och åsikter om kost. Och jätte känsligt för vissa 😉 Får väl hoppas att man tänker till vad man ger sina bar för mat så det aldrig går så långt att någon tycker de borde gå på diet, eller? Äter man bra och varierad kost, är fullt frisk så bör det vara tillräckligt.

 8. Förstås!!! Barn ska inte gå på nån diet. De ska lära sig från allra första början att äta balanserat, vara ute och leka och få ett förhoppningsvis sunt intresse till sport av olika roliga slag. Man ska äta för att orka och det i alldeles lagom mängd av allt. Punkt slut.

 9. Ojdå, vilken debatt!! Ja, det verkar ju onekligen lite konstigt att sätta sina barn på det. När det gäller barn (och oss andra med..) kommer man ju rätt långt med att skippa sötsaker och snacks!!

 10. DU skriver så väl, ändå är jag lite för lchf. Men tränar jag mer så äter jag mer kolhydrater. Frukt och grönsaker, liksom potatis och rotfrukter skulle jag aldrig utesluta från mina barns mat. Diet är heller inget jag tänker introducera till mina barn. Så länge de rör på sig, kan de äta allt! Mångsidig hälsosam kost är a&o.

 11. Nej, där har du nog en annan viktig poäng. Helt fel person att PR:a något (oavsett vad, om jag ska vara ärlig).

  Men som jag sagt flera gånger; VUXNA kan göra precis som de vill, även om jag inte håller med.
  Däremot borde inte dieten användas av barn.

 12. Exakt. Barn och ungdomar är otroligt lättpåverkade i dagens samhälle, när det gäller vikten. Inte helt bra att börja blanda in dieter på individer som inte ens är VUXNA och sända ut ännu mer felaktiga signaler. ”Ät enligt den här dieten så går du ner i vikt”.
  Istället för att bara äta balanserat och bra, och sen om barnet/ungdomen själva vill äta LCHF när de blir äldre så är det ett medvetet val!

 13. Bara det där med att LCHF:are säger att frukt är lika farligt som godis, säger mycket…

  YeNa:
  Och jag vet att man inte tar bort kolhydraterna helt. Men även om det ”bara” handlar om äta väldigt, väldigt lite av det, tycker jag inte att det är ok för SMÅ BARN att äta enligt den dieten, när ingen (varken de som är för eller emot) vet vilka långsiktiga konsekvenser det eventuellt kan ha?!

 14. Du kan ju inte på allvar mena att de överviktiga barnen i USA följer livsmedelsverket rekommendationer? De allra flesta (självklart inte alla) lär ju äta jordnötsmör/sylt-mackor till frukost, lunch och middag. (Vet av erfarenhet).

 15. Det är inte så att man tar bort kolhydraterna. Det heter Low Carbs …

  Zytomierska är nog inte rätt person att ge kosthållningen ett trovärdigt ansikte. Tror att hon menade väl men uttryckte sig jäkligt klumpigt. Det gjorde även Claude Marcus som jag personligen klarar av. Han visar väl å andra sidan att man blir dum över att äta en massa kolhydrater.

  Problemet är att folk äter alldeles för mycket kolhydrater vilket leder till ett sockersug. De rör på sig för lite och går därmed upp i vikt.

  Björn Ferry visar väl att det funkar att träna och tävla på elitnivå med den här kosten.

 16. Förlåt…tar bort en hel grupp? LCHF handlar ju inte om noll kolhydrater? Och ger man LCHF till barn är det inte den strikta varianten (som används vid viktnedgång eller av diabetiker) utan dom äter rotfrukter, bönor och annat, men det är inte basen i kosten. Man har grönsaker som bas. Sen har man kött, sås och nån form av kolhydrat (bönor, potatis, rotfrukter, råris) som tillbehör i mindre mängd….Är det barnmisshandel? Att däremot sätta ett friskt barn på en strikt LCHF diet med 20g kolhydrater DET kan jag hålla med om är barnmisshandel. Men att ta bort socker och spannmål…nejdu 🙂

  P.S. Jag är inte ute efter att provocera. Jag har inget emot kolhydrater och hade ätit dem själv om min mage hade klarat dem. Jag reagerade bara för du skrev att man utesluter en hel grupp.

 17. Men man tar ju inte bort en hel grupp! I lchf äter man kolhydrater, men sådana kolhydrater som inte innehåller så mycket socker. Man brukar ligga på ca 20gram kolhydrater per 100gram- det är ganska mycket olika varianter av grönsaker, sallader och bär. Alla tål olika mycket, vissa äter frukter också, men inte så som de vill att man äter idag- varje dag! Fruktos reagerar precis på samma sätt som socker i godis när det kommer in i vår kropp- enkel kemi. Och en annan grundregel i kemin är att fett löser fett.

 18. Men vem säger att den diet de får i dagsläget är bra? Biverkningarna av dagens rekommenderade diet från livsmedelsverket, som är lånat från usa, visar att biverkningarna är att många idag är överviktiga istället. Så tja…jag kan inte säga att livsmedelsverket äger sanningen direkt….

 19. Jag tycker att det i sak är otroligt intressant hur starka känslor LCHF rör upp. Vore det inte enklare om folk bara åt på ett sätt som de mådde bra av och struntade i att sätta en etikett på det? Om det sen innebär mycket eller lite av olika ingredienser är upp till var och en. Jag kan personligen inte förstå varför LCHF:are går så på defensiven, varför känner man ett behov av att försvara och förklara hur man äter?? det är ju faktiskt tämligen ointressant för andra än en själv.
  Jag undrar vilken diet jag går på. LCABTMCVOGF?? (Little Carbs A Bit Too Much Candy Very Often Good Food)
  😉

 20. Ur hälsosynpunkt, skulle jag inte heller vilja att mitt barn skulle bli överviktig pgr av slö livsstil. Barn är oftast ”smala” och de som är större har också gener till det, eller får dålig mat hemma. Tråkigt att idrotten är så lite i skolor, de borde vara mycket mer. Maten borde lägga mer pengar på så att barn äter lunch.

  Men om mitt barn skulle bli tjockt skulle jag inte börja någon strikt diet. Hellre uppmuntra träning och bra kost, på ett sådant sätt som inte anmärker eller kränker mitt barn så det blir ät stört i framtiden. Jag hatar att vi människor är så lättpåverkade, speciellt ungdomar, när det kommer till kost. Allt det man säger bidrar till deras ohälsa ju! :O

 21. Vem vill att ens barn ska bli överviktiga? Om hennes son blir överviktig, är hon inte delaktig i det? Hon kan ju välja att laga bra mat till sitt barn och lära honom äta bra. SÅ gör iaf jag. Lagar bra mat, väldigt sällan halvfabrikat (mamma scan kan rädda en lunch!), svensk kött (gärna vilt eller köpt från ngn gård i närheten). Inget onödigt socker utan bra mat gör att man blir stor och stark. Och där ingår kolhydrater, proteiner osv. Bara för att man äter kolhydrater betyder inte det 500 g snabbmackaroner på tallriken utan potatis, rotsaker, bönor osv. Och jag går aldrig runt hungrig eller har sockersug.

 22. Jag äter naturlig mat, undviker tillsatser (oftast) och använder inte lightprodukter men äter INTE enligt LCHF. Jag äter fortfarande kolhydrater. Att äta en kost innehållandes kolhydrater medför inte att man äter massa tillsatser och halvfabrikat.

 23. Det är (i princip) ingen som ifrågasätter naturligt framställd mat och mat utan E-nummer osv.

  Det som ifrågasätts är väl varför man tar bort en hel grupp.
  Förr var det fettet som skulle bort helt och man skulle BARA äta kolhydrater och proteiner. Det var övergående, visade det sig. Hade du frågat någon för 15 år sen om vi skulle äta en kost rik på fett i framtiden, hade de förmodligen bara skrattat…

 24. Lustigt att tro att en kosthållning som bygger på naturlig mat utan tillsatser och lightprodukter är något som kommer ”blåsa över”.

 25. Ja, men DET kan jag hålla med om. Föräldrar som låter barn äta helt fritt och hejdlöst är inte heller ok.
  Men måste det vara extremt åt ena eller andra hållet??

  Om man tycker att barnet behöver äta bättre kan man väl laga bra mat, utan att sätta barnet på diet eller ge helt fel signaler genom att utesluta kolhydrater?

  Hur skulle man reagera om det hade varit dieterna för 10-15 år sen som hon ville sätta en 12-åring på. Dvs inget FETT ALLS…? 😛

 26. Det underliggande som också borde diskuteras är faran att ha en 12-åring på en kolhydratfattig diet vs. faran med övervikt och fetma hos barn. Jag tycker att det som händer i te.x USA och till en viss grad här, där föräldrar ”gör” sina barn feta genom fruktansvärt dålig kost, också är en form av barnmisshandel.

 27. Nej, självklart passar olika dieter olika människor. Men att ge småbarn en diet, vars (eventuella) biverkningar inte ens är konstaterade (än) är ju bara dumt (enligt mig).

 28. Äh, vi orkar inte bry oss om henne mer. Eller hur?? Vi fokuserar på kloka, empatiska, fiffiga, positiva människor istället. Som inte försöker göra ner andra och som inte är så himla svart-vita.

  (men jag måste erkänna att hon trycker på alla mina knappar och jag är så låg och otäck att jag nästan skulle fnissa lite skadeglatt om det börjar gå dåligt för henne, hemska hemska mig)

 29. Oavsett vad man tycker om människan, så tycker jag kolhydratskramarna var etter värre då de påstod att folk blir dumma av att inte äta kolhydrater i form av pasta, potatis och vitt bröd. Grejen är att ingen diet passar alla – LCHF handlar ju bara om att hitta balansen i slutändan, förutom att man inte går runt och är hungrig för jämnan.

 30. Ingen som reagerar på att hon sa att 90% av världens befolkning vill gå ner i vikt? de är ju ett rent hån mot alla människor som svälter här i världen…

 31. Jag tror iofs att hon menar att hon skulle göra det för barnets hälsas skull.
  Man vill ju att barnen ska må så bra som möjligt när man älskar dem villkorslöst…

 32. Du har så rätt…Hon har så fel. Hon är omogen, nonchalant, kaxig och vedervärdig. När allt detta ”blåser över” och folk inser att blandad kost är bäst…igen, så har hon bränt sina skepp. Jag ser fram emot den dagen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s