Min hjärna måste lära sig…

…att tagga ner lite!
Idag var det första löppasset efter alla benhinne- och höft/ischias-känningar. Och det första ”känna-på-passet” efter naprapatbesöken. Solen lyste och det var +7 grader. Lovely! 🙂

Efter mina (på dagen) 3 veckors löpuppehåll (och i princip nästan träningsuppehåll också) så ville huvudet betydligt mer än kroppen. Första km öppnades i 5,51-tempo. (Lite för) snabbt för att vara mig. Sen orkade inte kroppen hålla det hela vägen (såklart). Det blev:

5,51 – 6,12 – 6,14 – 6,21 –6,30 (sista korta biten).


Totalt blev det 6,16-tempo vilket ändå är helt ok. Men tanken var ju att gå ut på ett kort, lugnt pass, vilket det ju inte blev för jag var riktigt trött efteråt, med en brännande känsla i lungorna. Inte ”långsamt-sprunget-känsla” alls…

De gånger jag tittade ner på klockan och ändå tyckte att jag höll ett lugnt tempo låg det på 5,30-5,50.
Jag (mitt huvud) måste lära (s)mig att hålla mig till ett ännu långsammare tempo, men jag tycker tekniken känns konstig/fel när man springer ”för” långsamt?

Någon som känner igen känslan? Eller är det kanske bara inbillning….?


Det jag tar med mig från den här rundan var att jag flera gånger tänkte vid de backar som fanns: ”Oj, var den inte brantare än så här…?
Det kändes väldigt positivt! Pannbenet är kanske lite bättre uppfostrat än jag tror…? 🙂

21 tankar om “Min hjärna måste lära sig…

 1. Känner igen mig så väl. Snyggast och mest korrekt – tekniskt sätt – löpsteg får jag vid 5.30-5.40-tempo. Men det orkar jag inte hålla alltför många kilometer. Är man snigel så är man. Men det är bara att ge sig på't igen.. och igen.. och igen.

 2. Inget konstigt … jag känner igen mig. Löpning är så fantastiskt att det blir svårt att kontrollera löpglädjen med att springa långsamt 🙂

 3. Håller med om att ”lugna pass” är skitsvåra… BÅDE mentalt och rent praktiskt. Antar att det gäller att öva och öva… eller? hur GÖR man? 😉

 4. sv: Ja jag vet ju att jag klarar det. Men det är den mentala spärren. Jag tänker bara ”tråååkigt”…. Det är mer den mentala spärren jag behöver jobba på i nuläget. Vad ska du springa för lopp?

  Ja jag tycker det blir lättare att springa ”rätt” om jag springer snabbare. Går det för långsamt så får man liksom inte till det där avstampet på samma vis.

 5. Jag har ju faktiskt ett pulsband till min Garmin, men har inte använt det en enda gång (*harkel*)
  Det där lät inte alls som någon dum idé att prova. Tack för tipset! 🙂

 6. Två sätt att se saken på enligt mig:
  Ett: Bra att du vågar löpa på och din kropp vill ha ett högt tempo.
  Två: Mindre bra att du går ut för hårt och blir ”drabbad” av det resten av rundan.

  Kanske blir du blockerad av att du ser att du har ett högt tempo och blir ”lite rädd” och känner efter i kroppen… jo, ja…oj, jag är nog trött…. Kanske?

  Jag hade velat köra på puls på dig, lägg dig på ca 75-80% av MHR och kolla klockan vilken hastighet du haft när du kom hem….

  You go girl!

 7. Jag känner igen det där med att man springer bättre när man ökar farten!
  Och jag förstår att det var svårt för dig att hålla igen när du inte sprungit på ett tag. Benen blev väl glada, helt enkelt 🙂 🙂

 8. I början när jag började springa långsammare (för att kunna springa mer distans och snababre/hårdare under de tuffa passen) tyckte jag också att tekniken blev konstig eller annorlunda. Nu har jag dock vant mig och tycker det funkar bra. Det är lite roligt att ju snabare jag blir desto långsammare springer jag 🙂

 9. Det är toksvårt att springa i ”fel” tempo och jag tror inte ens det är särskilt ”bra”. Spring som det känns bra och utgå från hur kroppen känns just då.:)

 10. Gud va skönt det låter! Jag har har varit så opepp på att springa idag så dagens pass har skjutits till morgondagen. Hoppas motivationen infaller då – annars får jag tvinga fram den 🙂

  Det där med att hålla för högt tempo efter ett uppehåll tror jag är mer regel än undanttag. Huvudet är vant vid ett visst tempo, men kroppen har ju blivit lite sämre. Inget att orora sig för – om några pass är dom synkade igen. Bra jobbat!

 11. Jag kan inte hitta felet med bloggen, bli så förbannad :/
  Jag håller med dig, jag får oxå sämre teknik när jag håller ”långsamt” tempo.

 12. Känner helt och hållet igen att det är tekniskt svårt att springa långsamt. Jag tror att var och en har något slags optimum. Abstinensstinn löpare=kalv på grönbete – det går INTE att hålla igen då inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s