Smal är inte alltid hälsa. Men är motion alltid hälsa?

Ann-Sofie som har bloggen RunnersLove skriver idag ett inlägg som är mycket tänkvärt. Läs!

Likaså har DN haft en artikelserie som handlar om den nya ”hälsohetsen”. Att hälsa på något sätt har blivit = motion!  I alla lägen…

När blev det egentligen en merit till civilingenjör-tjänsten att ha med: ”Marathon 3,15.45” i sitt CV…? Villken arbetsgivare tror på allvar att Anna 47 år kommer göra ett kanonjobb som ekonom, bara för hon styrketränar regelbundet…??

Visst kan träning fungera som stresslösande och skadeförebyggande. Men det kan även orsaka skador, stress och hets!
S
nygg och smal är inte hälsa. Lika lite som att motion är hälsa. Jämnt. ALLTID! (Men visst kan det vara hälsosamt. För många).

Därav sagt; mår du bra av att träna. Gör det. För din egen skull! Inte för någon annan. Inte för att bräcka arbetskamrater. Inte för att någon annan säger till dig att göra det. Inte för att vara ”bättre” än andra träningsbloggare. Inte för att imponera på chefen. Utan bara för dig själv!
Mår du bra – först då är det hälsa.

Bild lånad av brakatarina.se

Annonser

14 tankar om “Smal är inte alltid hälsa. Men är motion alltid hälsa?

 1. Kloka ord, känns som att den hets som blivit på senaste tiden innebär ju mer träning desto mer hälsosam är du, men det känns ju ganska självklart att det inte är helt hälsosamt för en valig motionär att plötsligt träna 2 timmar om dagen – och för vad? Nää man ska träna för att man mår bra på riktigt av det inte för att man blivit grupptryckt av ”nya hälsosamma motionssätten” 🙂

 2. Jag har läst det här nu och skulle vilja påstå att svaret är – det beror på. Om jobbet är att utföra ett tjatigt, repetitivt jobb. Ja, då skulle jag välja marathonlöparen före medel-icke-joggare för att jag vet att jag får någon som är van att envist mala på. Om jag å andra sidan skulle vara ute efter en medarbetare för en kreativ och social roll skulle jag inte lägga någon vikt vid löpandet. Och om man är ute efter att hitta någon som är frisk och stark och kommer till jobbet varje dag skulle jag vilja läsa träningsdagboken och se om skadehistoriken är flip eller flop först.

  Det beror alltså på.

  • Säg att två personer söker ett jobb.
   Den ena har lång erfarenhet av arbetsuppgifterna men tränar inte.
   Den andra har erfarenhet, men inte lika lång. Och tränar. Ska den personen vara mer intressant för arbetsgivaren bara för att h*n tränar?

   Det finns ju inget som tyder på att person INTE är disciplinerad.

 3. Nu har jag inte läst artiklarna i detalj, men jag tror det mer handlar om att man visar att man är ”committed” att göra saker, kanske har en tävlingsinstinkt. Det kan i vissa befattningar vara en bra egenskap. Att ha ett stort intresse, om det då är träning eller ett göra gourmetmat tror jag spelar mindre roll – men viktigt att man har en balans mellan jobb och har en liten bit fritid trots att man har familj.
  I detta sammanhang tycker jag inte att man ”gör det för (potentiella) arbetsgivaren”; man gör det ändå för sig själv.

  • Där har du definitivt en poäng.
   Men som du säger: Den där ”commited”-delen kan du ju ha även om du älskar att laga mat eller sticka massa kläder! Men av någon anledning tror jag att det är få som tänker på samma sätt om DET står i ett CV..?

   • Det tror inte jag att jag skulle tycka om jag läste ett CV, skulle absolut värdera ett annat intresse lika starkt som träningsintresset; tror mer att människor inte ”vågar” breda på med sina intressen.
    Läste förresten om någon arbetsplats där man ”tvingat” folk till morgonjogg kl 6 på konferensen. Där kan tom jag tycka att gränsen passerats ganska rejält.

 4. Helt rätt! Tror många gånger att det kan gå över styr och då är det ju inte hälsosamt. Jag är så glad att jag nu mera tränar bara för att jag tycker det är roligt och jag mår bra av det! Förr gjorde jag det mer för att jag såg det som ett ”måste”.
  Verkligen ett bra inlägg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s