Vad är det för fel på vanliga desserter?

Jag kan erkänna att jag aldrig har varit en person som har stenhårt koll på kosten.
Jag är inte den som äter exakt rätt och aldrig fuskar. Jag är nog precis tvärtemot; jag äter lite för mycket och jag äter det jag tycker är gott och är väl medveten om att det är därför jag väger ett par (eller tio) kilo för mycket.

Jag blev lite ”kär” i framsidan på en dessertbok när jag var på Ica nu i veckan. ”Hela Sverige bakar-vinnarens” bok: ”Sockerchock”. Jag fullkomligt älskar framsidan! Och titeln! Just för att den känns så annorlunda mot det nuvarande LCHF-, GI-, Raw food och nyttigt, nyttigt, nyttigt-tänket.

Jag vet inte om det beror på alla recept på ”nyttigt godis” med mandelmjöl, kakao-nibs, frön, nötter och olja och jag vet  inte allt, som har exploderat på senare tid…? Det känns som att jag, på något sätt, blir lite anti och tvärtemot ”bara för att”…? Det kan anses löjligt och jag kan väl delvis hålla med. Man kanske kan jämföra det med; När ens föräldrar städar hemmet frenetiskt, så städar man knappt över huvud taget, när man själv får en egen lägenhet. 😉

Jag kan inte låta bli att tycka att det går lite över styr ibland. Man måste göra allt till 100 %…? All or nothing?! Varför kan man inte äta nyttigt till 98 % och när man sedan gör efterrätt så kan man unna sig de där extra kalorierna? Måste även desserterna vara JÄTTENYTTIGA?

Hela Sverige bakar-vinnaren Christina Gyllner har dessutom en blogg och recepten låter hur goda som helst! Chokladkolor, Pepparmint Cupcakes och Chocolate Lava Cake. Socker, smör, grädde…. Och med risk för att jag kommer låta som Tina Nordström: ”En klick smööööörrrr till”! 😉

Vad tycker ni?
Ska/”måste” man låta bli att baka desserter med socker och smör, när det finns nyttigare alternativ?

sockerchock

Bilderna lånade från Christinas blogg: http://bakedwithstyle.com

Bilderna lånade från Christinas blogg: http://bakedwithstyle.com

Annonser

21 thoughts on “Vad är det för fel på vanliga desserter?

 1. Tycker att allt så kallat onyttigt ska vara precis som det är. Onyttigt. Det är ju det som är själva vitsen

  Självklart ska du ha dig ett par skor 🙂

 2. För att låta som ett eko på alla andras inlägg så håller jag med. Känner mig anti också. När jag bakar så är det med smör, socker ägg och vetemjöl!
  Du är ju så bäst!

 3. Jag tycker definitivt att man skall ha minst en dag med godis och bakelser i veckan om man tränar hårt. En dag då man inte skall behöva tänka alls på om det finns nyttigare alternativ, utan bara njuta utan dåligt samvete :).

 4. Härligt omslag! Inget behöver utesluta det andra tycker jag. Sockriga och totalt onyttiga efterrätter älskar jag att frossa i, men inte varje dag för då blir det ju inte direkt så hälsosamt. Så däremellan fungerar de lite nyttigare varianterna lite bättre :).

 5. Jag tänker likadant. Sen kan det vara gott med tex energibollar gjorda på enbart bra grejer, men som fika/godis/efterrätt mm vill jag ha äkta riktigt!

 6. Jag tycker absolut inte att man ska låta bli att baka dessa saker som inte bara innehåller nyttigheter. Tycker du verkar ha an väldigt bra inställning, och det är nog bra för välmåendet. Jag är ingen sötsaksmänniska, och nöjer mig väl med att titta på de fina bilderna i böckerna, men ställ en skål chips i närheten och förvänta inte att ngt ska finnas kvar…

 7. Det stora FELET är att det är så jäkla gott 😛 man vill ju bara mumsa massa och hela iden!! Men det är väl därför man springer oxå för att kunna njuta av det GODA 😀

 8. Jag är heelt på din linje, vi tränar ju så vi är ju faktiskt värda det där goda 😉 Jag brukar försöka att vara lite nyttigare på veckor, med nyttig menar jag inte äta godis och kakor hela tiden. Men en fika någon gång är väl aldrig fel. Dock när det gäller mat äter jag oftast vanlig husmanskost:) ”Talriksmodellen” men gillar sallad så äter mycket sallad oxå. Inga konstiga LCHF och Gi eller va de nu heter. MEN på helgen struntar jag i allt vad nyttigheter är och äter precis det jag känner för och blir sugen på. Man måste ju unna sig, trist annars 😉 hehe

 9. Jag är som du – blir lite anti-paleo, anti-LCHF, anti-rawfood o.s.v. Jag kan tycka att en del är intressant och har nog testat både det ena och det andra receptet, men jag skulle ALDRIG, ALDRIG byta ut mina ”riktiga”, sockriga, desserter och ”treats” mot annat sådär på heltid. Men alla gör som de vill, jag tycker bara att det på många bloggar och andra ställen anses lite finare att äta paleo och raw food och att vi som äter vanlig mat ses lite som ”kusinerna från landet”.

 10. Självfallet behöver man inte göra det nyttiga alternativet bara för att det finns! Vill man göra det ska man göra det. Vill man inte ska man slippa. Avskyr all denna j*vla propaganda för olika dieter hit och dieter dit. Visst finns det poänger i att tränar man mycket behöver man äta mer protein osv, och alla klarar inte stora mängder kolhydrater. Men varför kan folk inte vara låta en äta som man själv vill?

 11. Jag tror inte det finns någon som äter ”nyttigt” (vad nu det är, det är ju extremt individuellt) till 100 %. 90-10 brukar jag säga till mina klienter, det räcker gott och väl för att hålla en god form. Jag är också väldigt sugen på just den där boken! Finns det nåt glutenfritt i den alls eller är det vetemjöl i allt?

 12. Helt rätt! Håller med dig till 100%. Jag är också rent ut sagt skittrött på alla nyttiga efterrätter. Kör på riktigt smör, fet grädde och riktigt vitt socker och vetemjöl. Tror knappast man mår sämre av det. Fram förallt så ska det vara så ska det.

 13. Jag brukar expriementera med nyttiga efterrätter ibland men lika ofta äter jag även vanliga efterrätter. Håller med dig att det inte får gå till överdrift. Äter man nyttigt under veckorna så tycker jag att man kan unna sig något gott på helgen (om man nu känner för det). Jag äter oftast inga godsaker under veckorna men om jag har bakat något nyttigt (tex. brownies gjord av svarta bönor) så kan jag ha det som mellanmål och det blir ett lite extra lyxigt mellis. : )) Däremot äter jag gärna något gott OCH onyttigt på helgen om jag är sugen. : )

 14. Jag är HELT inne på ditt spår. Ska jag baka nått så gör jag det, precis så som jag alltid varit van vid, med vetemjölk, socker, smör, grädde eller vad det nu ska vara. Blir alltid bara besviken av de ”nyttigare” varianterna och väljer då hellre att antingen inte äta sötsakerna alls, eller att äta mindre mängd eller vid färre tillfällen.

 15. Jag är en riktigt bagargalning, älskar att baka både nyttigt o onyttigt. Följt Hela Sverige Bakar som en slav och vill ha denna boken.:-)
  Men jag älskar att unna mig gott. Unnar mig nyttigt gottis (utan socker) på vardagarna och unnar mig socker på helgen. Skulle aldrig tacka nej om kollegan kommer med bakverk mitt i veckan bara för att det är socker i det. Då blir det ännu mer njutning! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s