Skador och funderingar kring rehab / prehab-träning!

Vad kallas fenomenet där man själv köper t.ex. en röd Volvo C30 och plötsligt tycker att alla andra köra omkring i just röda Volvo C30…?

Äh… Strunt samma vad det heter. Vad jag ville komma fram till, var att just så kände jag  nu, när jag satt och läste några av de träningsbloggar jag följer.
Det kan ju mycket väl vara så att ni skriver om era skador annars också, men nu när jag fick lite bekymmer med mitt knä, känns det plötsligt som att ”alla” runtomkring har liknande problem. Exempelvis Emma, Betty och Miranda. Betty skrev dessutom en väldigt tänkvärt inlägg om just skador som ni kan hitta —> här.

.

skador

Varför är det så svårt att köra förebyggande, sk. ”prehab”-träning?
Varför börjar man stretcha, köra styrka och/eller rehabövningar när man redan har börjat känna av någonting? När ska man (läs jag) lära sig/mig?? Visst, det är inte jättroligt. Det är roligare att bara fortsätta springa, springa springa och varva med lite tung styrka. (Tycker jag personligen). Men om man sköter sig får man ju njuta av det roliga så mycket längre/oftare!

Dvs jag kan springa betydligt mer. Självklart öka upp antalet km succesivt så kroppen hänger med, men åtminstone ge den MÖJLIGHETEN att hänga med, genom att underhålla och ge kroppen  den styrka och balans som behövs INNAN den börjar ”knorra” pga obalans och undermålig styrka…!

Är ni  bra på att prehab-träna?
.

6 tankar om “Skador och funderingar kring rehab / prehab-träning!

  1. Jag är ju uppenbarligen ganska dålig på prehab eftersom att jag har ont i knät. Mitt onda började i november efter en tuff löpsäsong. Inget specifikt hände, tror bara att det blev för mycket. Och som vanligt inser man i efterhand att man borde ha stretchat och styrketränat mer! Men det är ju aldrig för sent att börja…

  2. Usch önskar jag kunde svara ja här men tyvärr är jag inte alls bra på det. Riktigt dålig på uppvärmning med fast jag vet att jag verkligen borde .. =/
    Däremot har jag bestämt att min löpning framöver bara ska handla om njutning, inget tidspressande alls. Fick ju till 5 km utan värk igår!! En underbar känsla …
    =)

  3. Att man (jag) aldrig lär sig. Nej, jag är inte bra på att prehab-träna, det är ju så tråkigt men i längden är det ju värt det. : )
    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s