Alex Schulman sa det!

Det är sällan jag och Alex Schulman har haft samma åsikter.
Men jag tror att karln sa exakt det jag har försökt formulera i ord, under lång tid. En massa ”babbel” i min hjärna som plötsligt fanns där; skriven av en annan person. Tack Alex, för att du satte ord på mina tankar. —> Här är hans krönika.

”Dieten är unik, för det är den enda i sitt slag som uppmuntrar både svält och hetsätning på en och samma gång.”


Några andra som skrivit intressanta inlägg 5:2-dieten (/metoden/livsstilen; whatever you call it) är Sofy och Fanny. Det verkar som att många träningsbloggar bojkottar metoden, medan det sprids som löpeld hos ”gemene man”. Kanske för att de som tränar har mer koll på vad de äter? De som inte rör sig är mer ute efter en ”quick fix”?

Varför hoppar människor på nya grejer så oerhört fort?
Tänker ingen själv nu förtiden? Som när svininfluensan gick. ”Oj, alla vaccinerar sig. Bäst jag gör det också!”

Nu är det mer: ”Oj, alla verkar må jättebra av att fasta. Och så går man ner i vikt. Det måste jag testa!”
MASSHYSTERI! Hoppar alla andra ut för ett stup, så måste jag nog också göra det… (!?!) Tänker människor inte i ett längre perspektiv?

Det handlar om att man måste göra en livslång förändring!
Inte att man ska svälta sig i 2 dagar och sedan tro att man kan äta som vanligt de resterande fem. Äter du inte BRA MAT de andra 5 dagarna är det ju fullständigt skit samma om du svälter dig två dagar eller inte. Kroppen får ändå inte de näringsämnen de behöver…!
Kan de dessutom se sig själva fasta (svälta) en hel livstid? (Särskilt om de ska bli så gamla som ”metoden” säger). 2 dagar/vecka i (säg) 40 år till. Gå mer eller mindre hungriga i 4.160 dagar. Frivilligt…?! Det låter ju sunt….. Eller nåt? 😮
.

”Just i detta nu sitter halva landet hopkrupna över en kopp grönt te till lunch och längtar till att fastan är över. Och då ska det firas med en Cola och sockerkaka.”

15 tankar om “Alex Schulman sa det!

 1. Pingback: Mitt 2013 ! | Rund är också en form!

 2. Jag känner de som äter enligt 5:2 och mår riktigt bra. De tycker tvärtom att de inte blir den där hetsätningen som det lätt kan bli på helgen när det är helg och det ska unnas just för att det är helg. Jag känner att kosten är något som är upp till en själv. De jag kan tycka är lite jobbigt är att det är ju diet dit och diet dit. Mat är mat och ska inte vara någon diet tycker jag. Jag tror att det sitter mycket i huvudet och handlar om att man behöver livsstilsförändring om man har problem med kosten. Något jag tror att jag kommer att jobba med efter min utbildning med mina ”klienter”/”patienter” Det behöver inte alltid vara så drastiskt. Ja, nu blev det en massa svammel. Hoppas du förstår något av de jag skrivit iaf. Ha en fin resterande helg! kramar

 3. Men alla kanske inte hetsäter de andra dagarna? Jag har tvärtemot ätit bättre och möjligen aningen mindre än tidigare så jag tycker 5:2 är toppen. Än så länge ;-). Att hetsäta skräpmat har dock aldrig varit min grej!

 4. Det intressanta med fastan är ju att det finns studier som visar att det kickar igång kroppens regenerativa system. Att cellerna reparerar sig bättre även i hjärna. Det är mycket intressant och kan vara värt att ge en chans. Fast jag har inte gjort det för jag gillar inte att bli snurrig som jag blir när jag inte äter.

 5. Jag tycker att grundtanken med periodisk fasta verkar vettig, även om det inte är något för mig (gillar inte att vara aphungrig). Däremot har ju media målat upp det som att man kan vräka i sig på ätardagar vilket ju inte är fallet.

 6. hahaha, det här var roligt… Tror att det faktiskt finns en del dokumenterade hälsovinster med fasta då och då, men när man tränar mkt och är i balans- varför?? Man kan ju inte direkt prestera bra och träna hårt en dag man ätit 500kcal. Så jag skippar nog den där jojo-kosten…

 7. Jag har läst en del om periodisk fasta och tycker nog att Alex Schulman inte har det. Men medias bild av PF kanske är sån? Jag läser sällan dagstidningar, för där står så mycket svammel.

  • Precis som du skriver så har ju media gjort sin egen tolkning av 5:2 som är helt uppåt väggarna, den ursprungliga tanken är ju inte att man ska svulla resterande dagar men det är ju tydligen ett alldeles utmärkt sätt att sälja lösnummer. Fasta är en bra sak, svält är åt helvete och blandar man ihop de två så blir det så jäkla fel.

 8. Håller med fullkomligt, om inte annat borde det väl vara ett varningstecken att en diet syns överallt och ingenstans över en natt. Jag har läst en del om att det är bra att fasta i perioder för att människor inte är gjorda för att få en jämn ström av mat, och det kan väl säkert stämma om man ser till den mat som fanns att tillgå förr. Det är ju en del av evolutionen att de som har det sämre lever längre (arten i allmänhet) för att arten ska kunna överleva. Men att ta detta och förvandla det till att svälta sig två dagar i veckan för att de andra fem äta värdelös mat, läsk, godis, inte motionera etc (generaliserar men det är ju ofta den typen av människor som är ute efter en quickfix) utan att läsa på mer än aftonbladets guide till 5:2-fasta är ju helt galet! Jag tror säkert att det finns någon version av denna fasta som är bra, men inte för alla och absolut inte om man de andra fem dagarna fortsätter med samma livsstil som innan man började denna revolutionerande diet.. Kanske blev lite luddigt haha men slusatsen är iaf att jag gillar INTE alla dessa modedieter som 5:2, LCHF etc etc som inte är tänkta att hålla långsiktigt dvs som en ny livsstil. Olika koster funkar ju för olika människor såklart men ja.. Nej tack till kortsiktiga dieter!

 9. Jag kan bara instämma med varje ord från den skribenten..
  Allt är så enkelt egentligen, vi har det för bra i detta land helt enkelt…så finns de som vill krångla till det, och skapa en tråkig vardag och ”finns det inte annat att tänka på” som, att fokusera på att ha ett livsnjutande liv, och skapa fred eller rent av skänka pengar till de som inte har någonting, inte ens en matbit…
  Ne, har man sett livet på andra sidan, de som inget har, så blir man bara mörkrädd över ”de” som kommit på det….
  Jag är inne i medicinens bana, och jag kan väll i alla fall lite och lite till kring fysiologi och mött patienter i olika stadier, men en sak som jag alltid haft med mig, kring mat och rörelse. SÅ är det, ät allt och njut av livet, rör på dig i den mängd du vill, ge dig själv ro och glöm inte vilans dagar emellan, undvik stress och sålla bort onödiga rubriker, försök vara så glad du kan och ge kärlek till alla, så får själen näring…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s