Därför bör vi äta choklad!

Amelia har skrivit en artikel om varför man bör äta choklad. Framför allt mörk och i måttliga mängder (såklart)! Förmodligen ska sånt här tas med en nypa salt. Eller också gör ni som mig; Tror på allt till punkt och pricka (…) och äter ofta och utan ångest! 😉

1. Som en powerbar
Det finns studier som visar att varm choklad faktiskt fungerar som en powerbar för hjärncellerna. De verksamma ämnena i choklad heter flavonoid och de ser till att det kommer mer blod till hjärnan. Choklad kan alltså göra att hjärnan kan lösa svårare uppgifter lättare och att den inte blir lika trött när den gör det. Mörk choklad innehåller mer flavonoider än ljus choklad.

2.  Boostar dig
En annan studie fokuserade man på ett annat aktivt ämne i choklad, epikatekin, som stimulerar det i cellerna som ger oss energi. Det visade sig att choklad kan ha samma effekt på cellerna som träning ger. Det ger alltså en positiv energiboost till cellerna, ungefär på samma sätt som cykling eller löpning gör.

3. Skyddar dig
En omfattande studie vid Cambridge University kom fram till att av de 114 000 som deltog i studien hade de som åt mest choklad en 37% lägre risk att utveckla hjärtsjukdomar och 29% lägre risk att drabbas av stroke. Forskaren som ledde studien ville dock få med brasklappen att choklad ska ätas med måtta och inte i mängder, då det inte längre är hälsosamt.

4. Lägre BMI
En annan stor studie har kunnat påvisa att människor som äter choklad fem gånger i veckan oftare har ett lägre BMI än personer som inte gör det. Den forskningen föreslår alltså att man lättare kan hålla midjemåttet med en bit choklad varje dag.

5. Innehåller faktiskt fibrer.
Choklad och kakao har ett högt fiberinnehåll och kan då faktiskt ge en mättnadskänsla. 33g per 100g kakao och mörk choklad innehåller fibrer. Så det är nog därför det ofta känns som det räcker med en bit mörk choklad.

choklad

17 tankar om “Därför bör vi äta choklad!

  1. Fast helt ovetande om det du beskriver är jag förstås inte… Den där Camebridge-studien till exempel. Om det är den jag tänker på så gjorde man ingen skillnad på ljus och mörk choklad. Även om jag också tror att mörk är bättre, om inte annat så för att den just innehåller mer choklad. Och mindre socker.

  2. Men! Nu ångrar jag ju att jag la tillbaka den där chokladkakan när jag stor-handlade idag… Det får bli en sväng förbi Sibyllans Kaffe och Te i morgon – de har fantastiskt fin choklad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s