Fråga / Tips – terrängskor

Hej! Vilka skor skulle du rekommendera för en som springer lite väg för att ta sig till skogen? Salomon speedcross eller mantra? Eller inov 8? Jag springer nu i nike free 5,0 men känner att jag vill ha ett par skor till. Vad skulle du tipsa om? Tack så länge! Karin”

Jag fick ovanstående fråga vad gäller tips om terrängskor.
Det är inte en helt lätt fråga, då just löparskor är något individuellt.  Dels beroende på om man är van löpare, hur mycket man springa och/eller vilken typ av terräng man springer. Jag har själv ett par Salomon Speedcross, ett par Pearl Izumi Trail M2, ett par Trailroc 236 och senast i samlingen är ett par Sense Mantra (som jag bara hunnit testa två gånger).

* Salmon Speedcross var mina första terrängskor. Dämpade och sköna ”nybörjar-skor”. De har dock relativt hög drop så kan upplevas som lite ”vingliga” om det blir mycket teknisk terräng (med rötter/stenar osv). Dock GRYMT grepp i lera! Plöjde igenom ler-hav och plockade placeringar när andra fegade, på mitt första Risveden Terräng-lopp!

* Pearl Izumi Trail M2 var lite kärlek vid första ögonkastet. En ”door-to-trail” skor, som känns lätt på foten, men ändå skön, relativt dämpad och ”tight”. (Det sista är ju en smaksak).  Funkar bra på grusvägar och på torra, fina stigar!

* Salomon Sense Mantra är också en ”door to trail”-sko. Som sagt, har inte hunnit testa den så mycket (än), men en skön sko, som dock känns ännu något lättare/något mindre dämpad, jämfört med Pearl Izumi-skon och har ”bara” 6 mm drop.

* Inov-8 Trailroc 236.  Ulven i fårakläder! Den ser lite sådär blå-rosa-söt vid första anblick. Är den lättaste av mina skor och har bara 3 mm drop. Är man inte van att ha låg drop kan man använda den till kortare rundor, för att fot, hälsenor och vader ska hinna stärka upp sig. BÄSTA skon om man springer på blöta stigar och/eller blöta stenar/hällar. Klibbar sig (bokstavligt talat) fast i underlaget!
.

Sedan finns det ju en uppsjö med terrängskor, som jag (tyvärr) inte har testat. 😉
Det bästa är att fundera på var man springer, hur mycket dämpning och drop man vill ha. Om man överpronerar eller inte osv… (Sedan är min personliga uppfattning; att det inte har lika stor betydelse med överpronation/icke överpronation när det gäller ojämnt underlag/terräng).
Generellt kan man säga att Salomon, Inov-8 och Icebug riktigt brett och bra sortiment vad gäller terrängskor!

 

trailskor

9 tankar om “Fråga / Tips – terrängskor

  1. Skodjungeln är tät! Och när det kommer till terrängskor tycker jag det är extra svårt. Greppet är ju sjukt svårt att testa på löpbandet i skobutiken. Och dubbskorna går förstås inte att testspringa alls.

  2. Hihi, du börjar ju låta som jag 😉 Du anar inte hur många frågor om skor jag får. Nu kan jag ju skicka några frågor vidare till dig 😉

  3. Åh vad bra du beskrev dina skor! Har tittat på de Inov-8 som du har men varit osäker på om de uppfyller det jag vill men efter att ha läst din beskrivning så är jag ganska säker på att de blir ett par sådana. 🙂

  4. Tack ! Jag vet att skor är individuella men det är alltid intressant att höra vad andra tycker. Jag ska testa några skor nästa helg på löplabbet. Jag är ute efter ett par door to trail skor då jag springer lite både och. Men tack så länge! Karin

  5. ÅÅÅ vilken djungel det är med skor! Springer i inov8 xtalon 212 som känns som en mockasin på foten. Så provade jag salomon fellreiser som också kändes helt ok. Lite klumpigare dock. Icebugs kör jag bara på vintern, vet inte varför men de är så fast förknippade med vinter att jag inte ens tänkt tanken att springa i dem i terräng 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s