Nyårslöften: ”The hard way” – (´Cause there is no easy way)!

Jag har skrivit om det förut, men tänkte ta upp det igen.
Nu när det nya året närmar sig och det ska ”lovas” hit och ”lovas” dit. Samtidigt som man överöses med ”få platt mage”, ”tappa 10 km på 4 veckor” osv osv. Ursäkta, men jag kräks på kvällspressens (och förvisso även vissa hälsotidningars…?!?) rubriker..! Så om du har köpt någon, börja med att slänga den. Ok? 😉

Mina tips till er, när det gäller nyårslöften:

1. Var realistisk!
Vill du springa 5 km börja i.n.t.e. med att ge dig ut och spring 5 km.  Har du ”tur” orkar du, men får en nära-döden-upplevelse och tappar all sug att springa igen! Har du otur orkar du kanske 200 meter och sedan känner du dig misslyckad och vill inte springa igen.

Om du inte tränat alls, eller på länge: Börja med att gå. Promenera raskt och gärna i vackra omgivningar och/eller med sällskap. När du känner dig redo; jogga 30 sekunder och gå 2 minuter, jogga 30 sekunder, gå 2 minuter osv. Babysteps. Och realistiskt.

2. Sätt upp delmål!
Drömmer man om att kunna springa 5 km; trappa upp långsamt och tänk att om 4 veckor ska jag orka jogga 1 km. Lååångsamt, i prattempo.

3. Gör det du verkligen tycker är roligt!
Tycker du inte om att springa. Gör inte det! Det finns massor av aktiviteter som du kanske skulle tycka var roligare. Dans, fotboll, ridning, badminton eller kanske promenera i skog och mark. Gör det du älskar! Då fortsätter du att göra det. 🙂

hearts

4. Se över din kost!
Ja, det är ju den där mat-frågan… Starta inte en tuff diet och försök hitta träningsglädjen samtidigt. Drar du ner på kosten, se till att du äter mycket MEN RÄTT! Annars kommer kroppen bli trött och orkeslös (och då orkar inte träna, även om du vill)!

Dra ner på sötsaker, vit pasta och vitt bröd och ät mer grönt och fullkorn. Det handlar inte om hur mycket du äter, utan om VAD du äter.
Äter du sötsaker varje dag och tycker det är jobbigt att sluta? Börja med att dra låta bli det 1 eller 2 dagar i veckan.

5. Tyck om dig själv!
Det handlar inte om att vara smal. Vi blir inte lyckliga av det! Det handlar om att må bra, i sin egen kropp.  Är kroppen stark och frisk mår den bra! Så vem är vi att ”misshandla” den? Ta hand om den. Rör på dig och ge den bra energi, så kommer kroppen tacka dig. Och du kommer tycka om och tacka din kropp, för allt den klarar av att göra. För din skull. 🙂

6. Gör inte allt på en gång!
Väljer du att förändra kosten, gör det FÖRST. Hitta matglädjen och få in rutinen av en ny kost, INNAN du ger dig på träningen. Risken är stor att motivationen försvinner om du ska göra alla förändringar på en och samma gång.
Vi människor är vanemänniskor. Tar vi oss utanför komfortzonen i kost och /eller träning och känner att vi har tagit oss vatten över huvudet är risken stor att vi faller tillbaka i gamla hjulspår igen. För där känns det tryggt. Säkert. Även om det tryggt och säkert inte alltid är detsamma som ”bra”.

Stort lycka till med ert 2015!
Kom ihåg; Gör det ni älskar/kommer att älska och gör det lååångsamt. 🙂
(Tidigare inlägg om nyårslöften finns här).

6 tankar om “Nyårslöften: ”The hard way” – (´Cause there is no easy way)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s