Närproducerade ägg; Nej nej! Men en massa E-ämnen funkar bra – Tycker Livsmedelsverket…

Ibland blir man så oerhört frustrerad!
Vad är det som händer i kostvärlden..?? I min hemort har en mindre butik, som säljer ekologiskt och närproducerat fightats i flera år, för rätten att sälja närproducerade ägg. Problemet har varit att äggen är omärkta och att man har haft olika tolkningar av lagtexten. Ärendet har gått igenom flera instanser och nu i Januari gick Kammarrätten emot tidigare beslut och ”Planeten” får äntligen sälja sina ägg!

Strax efter kunde man läsa att Livsmedelsverket inte håller med Kammarrätten.
Och ska nu se över lagtexten. Artikeln kan ni läsa mer i detalj —> Här (bläddra till sidan 6).

Samtidigt kan man läsa om hur endast två producenter gör riktig vispgrädde.
(Och detta är inte i närheten av det värsta inom ämnet!) Resterande kör en fuskvariant; spär ur grädden med vatten och tillsätter lite E-ämne/förtjockningsmedel för att grädden ska få ”rätt”, tjocka konsistens…
Även apartam är ju ok numera? Och färgämnen i kött, för att aktivt lura konsumenter och få det att SE aptitligare ut. Eller får det vara lite glutamat och ett par andra E-ämnen kanske?
Ursäkta men; VAD ÄR DET SOM HÄNDER..?! Livsmedels enda försvar när andra länder förbjuder vissa E-ämnen, men inte Sverige, är att ”Vi får inte i oss så mycket av det”.

I mina ögon silar man mygg och sväljer elefanter!!
Om det ska in och petas i ”viktiga” (…) frågor, varför inte börja med att se över onaturliga ämnen i livsmedel? Som någon hade förslag på; Varför märker vi upp ekologiska varor. Borde inte ekologiskt och närproducerat vara det N.O.R.M.A.L.A.? Märk upp exempelvis kycklingen med 40 % vatten och E-ämne XXXX istället och se vad folk väljer.

Foto: baraanna.se

Foto: baraanna.se

4 tankar om “Närproducerade ägg; Nej nej! Men en massa E-ämnen funkar bra – Tycker Livsmedelsverket…

  1. Så frustrerande! 😦

    Det är likadant med lättprodukter till dagis, som om det skulle vara nyttigare än riktigt smör etc. Idag är det också så mycket regler kring tillagning av mat på t ex förskolor så vissa (många?) tvingas köpa in färdigmat som värms upp, då de inte har råd/möjlighet att bygga till ett extra rum för att skala potatisen *ryser*

  2. Jag blir alldeles tokig när det kommer till detta ämnet. Det är så sjukt så det inte finns. Jag håller med dig, vad är det som händer?
    Jag skulle kunna skriva en hela artikel om detta, men jag ska bespara dig 😉 Kramar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s