Aktiviteter på Gotland!

 När bilen rullade ner mot hamnen i söndags fylldes huvudet av en tanke;
”Men… Jag är ju inte färdig med Gotland..?!”  Inte på långa vägar färdig. Vi hade kunnat vara här MINST en vecka till. Förmodligen hade vi inte känt oss helt klara då heller.
Nu hade vi bra väder nästan alla dagar, vilket kanske lyfter känslan lite. Men ändå. Vilken ö! 🙂 Det vi ändå hann med var:

* Lummelundagrottorna.
Visst hade det varit coolare att utforska med vadarstövlar och pannlampa. (Som man kan göra om man är över 15 år och förbokar äventyrsupplevelsen). Nu gick vi i den ”vanliga gruppen”, men det var helt klart sevärt, om dock lite ospännande på sätt och vis.

IMG_4512

* Stenkastning/Havet
Åker man hit med barn behövs oftast inte så jättemycket. Ge mina grabbar vatten och stenar så kan de sysselsätta sig i ett par timmar!

IMG_4514

* Dalhem – Roma. Med gammalt ånglok.
Framför allt uppskattat av barnen. De två små skrattade hysteriskt åt att tåget ”kissade” vid stoppen. (Släppte ut hett vatten).

IMG_4800

Fiket vid Dalhem station.
FANTASTISK (!) choklad/kladdkaka! Och gratis påtår. Och tretår. Och fyrtår (eller vad det nu heter?)… Perfekt för kaffeälskare! 🙂

IMG_4797* Visby Museum.
Vi hade en regnig dag, veckan vi var där. Då passade vi på att fylla på historiekunskaperna. En utställning om Gotlands historia, riddare, skelett, runstenar och skatter. Intressant, även om man inte är någon ”typisk” musei-människa. Och smått lyriska barn. I alla fall bitvis. 😉
gotland3* Roma slottsgård/slottsruin.
Vi hamnade faktiskt här av en slump. Vi var på väg till en annan aktivitet och upptäckte att den inte hade öppnat ännu. Därför svängde vi upp i den pampiga allén och hittade denna lilla pärla.
Vackra omgivningar, handgjorda glasdetaljer, smycken och (ännu) ett fantastiskt fik. De har även teaterföreställningar i slottsruinen, men då behöver man boka/köpa biljetter.
Caféets Chèvre-sallad med honung, valnötter och färska rödbetor. Magisk!

IMG_4799* Fårö
Troligtvis den mest ”naturliga” platsen att besöka om man är på Gotland (?) Häftigt att uppleva raukarna och inse hur stora de faktiskt är. Det finns en rauk (inte på stranden där vi var) som är 27 meter hög. Helt galet….! Man känner sig verkligen liten på jorden. Väldigt karg natur. Lite känsla av öken, när solen låg på och det enda man såg var stenar, grus, taggbuskar och tja… massor av lösgående, fluffiga, svarta får.  🙂

IMG_4630* Kutens Bensin / Crêperie Tati.
Blev faktiskt tipsad om stället via bloggen, annars hade vi nog missat det. Det ser ju inte jättemycket ut för världen när man svänger in på gräsparkeringen, mitt ute på Fårös ”vischa” och ser alla gamla bilar och kylskåp som står överallt… Men deras Crêpes:  Oh… my….god, vad mumsiga!

gotland

* Själsö Bageri
Det var damen som drev ”vårt” Bed & Breakfast, som tipsade om detta ställe, som ligger norr om Visby längst 149:an. Högt upp på en höjd, med utsikt över havet. Bröd och fantastiskt gott fika på dagtid och matigare rätter på kvällen. Då kunde man även ta ett glas öl eller vin och se solen går ner. Magi..!

IMG_4706

* Visby Hamn
Att traska längst hamnen är rofyllt och en ganska underskattat sysselsättning. Inte så mycket att göra, mer än att strosa längst med havet och uteserveringarna. Men ibland är det skönt det också. 🙂

IMG_4795

* Visby Glass
Nere vid just hamnen låg glassbaren, där de tillverkar egen glass. Långa rader med olika smaker av gräddglass och sorbéer. Beslutsångest  var bara förnamnet! Och man fick provsmaka gratis, plus i kanten för det!
gotland4

* Gervide Gård
Vi borde planerat och kollat upp det bättre. Vi dök upp ca 10 minuter efter att 1 timmars ridturen gett sig av. Sonen blev lite besviken. Men vi fick till en kortare tur i alla fall (ca 20-25 minuter). De hade massor av hästar. Allt ifrån en stor shirehäst till små, mini shetlandsponnier. Och russ såklart. Man kan även förboka en runda, om man är ute i god tid (till skillnad från familjen oplanering…) *harkel*
På gården fanns även lamadjur, hundar, höns, kaniner och grisar. Det blev rätt många timmar tillbringade här, innan barnen slutligen kunde tänka sig att åka därifrån. 🙂

IMG_4801

* Hela ön/Naturen
Jag har aldrig sett så mycket vallmo på en och samma gång! Fantastiskt vackert! Man hade lust att stanna bilen och fota mer än en gång, men det är ju lite svårt när man är ute på stora vägar. Det fick bli lite fotografering på de mindre vägarna i området och under min löprunda. Tänk att alltid springa i sån här natur!

IMG_4745

Och som sagt, känslan sista dagen: ”Jag vill inte åka hem!”
Men jag hade ro i själen. Skratt, njutning, god mat och läsning. Herrejösses, så här mycket har jag inte läst på flera år…?! T.o.m. barnen var någorlunda sams. För det mesta… Hehe!
Kan LÄTT tänka mig att åka tillbaka! Österlen är min gamla pärla! Gotland min nya. Båda lika vackra, på sitt sätt. 🙂

IMG_4791

12 tankar om “Aktiviteter på Gotland!

  1. Pingback: Mitt 2015 – Del 1 Första halvåret. | Rund är också en form – Trail & Träning

  2. Pingback: Semester – Avslappnad! | Rund är också en form!

  3. Tack för tipsen. Åker om två veckor drygt. Äldsta dottern ”säsongar” (jobbar som servitris över sommaren) i Visby. Har varit på Gotland massor av gånger – ändå gav du mig ett antal spännande tips. Vilket betyder att det verkligen finns mycket att upptäcka.

  4. Åhh, vilken härlig vecka ni har haft på Gotland. Jag längtar verkligen tillbaka när jag läser din blogg. För ca 5 år sedan råkade vi faktiskt hamna mitt i medeltidsveckan. Det var en upplevelse jag inte vill vara utan, även om det var lite meckigt med barnvagn. Men att åka över i januari i full snöstorm rekommenderas inte för den som har lätt att bli sjösjuk = jag. Men väl på Gotland var det häftigt att se ön även vintertid.

  5. Exakt så kände jag när jag var på en löparhelg på Österlen i höstas! Det blir en vecka på Gotland i sommar och jag längtar massvis. Hade livet varit annorlunda hade vi haft en sommarstuga där men det är redan svårt nog att få ihop ett liv som innefattar både Bryssel och Stockholm. Sen kanske.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s