Förebilder och mångfald! 

Det känns lite märkligt ibland.
Det här med kroppsideal. Hur någon i sociala medier kan säga att de inte bryr sig om hur mycket de väger, men i nästa andetag lägger de ut en före/efterbild. Där de dessutom skriver antalet kg… Hm…?
Det jag menar är; om man verkligen inte bryr sig, hur vet man då hur mycket man väger?

Det diskuteras regelbundet tidningsomslag i sociala medier.
Där är kroppsidealen extra tydliga (tyvärr). Hur bilder och artiklar som är riktade till kvinnor brukar innebära: ”Så får du platt mage” eller ”Gå ner i vikt till semestern”.
Alternativt artiklar som fokuserar på styrketräning, där grundtanken förmodligen (?) är god, men där kvinnorna på omslaget ändå är toksmala och/eller har rutor på magen.
Det är inget fel i det. Det jag vill få fram är att alla är olika och så ska det vara. Men att se mer mångfald i tidningarna är viktigt! Och härligt! Därför blev jag så glad när en amerikanska löpartidningen Women´s running hade det här omslaget!  🙂 Citat Erica Schenk:

Some women believe that since they have curves they can’t run or shouldn’t run. Running is for everybody, anytime.

Läs även Petras tankar om detta.

Annonser

9 thoughts on “Förebilder och mångfald! 

 1. Alltså det är jättebra, verkligen ett äntligen.Vill se mer och fler som jag kan relatera till utan att känna mig totalt både otränad och lite lagom ful. Men MÅSTE en bild på en vanlig tränande/motionerande människa alltid då följas av ett käckt budskap som det ovan??!! Som att det behövs ett förtydligande att hon visst kan springa och ha kondition. Och att hon visst är ganska häftig. Så länge det är så tycker jag fortfarande det är hyckleri! Om än lite mindre (och åt rätt riktning). Blir så arg 🙂 Och lite ledsen. Kunde hon/det inte fått vara ett vanligt omslag, som vilket som helst.
  Himla bra blogg du har! Vill bara ut och springa hela tiden när jag tittar in här.

  • Det har varit många kommenterar vad gäller det här omslaget, på många ställen/bloggar.
   Och det borde ju (som du säger) vara ett helt ”normalt” omslag. Att det inte skulle behövas något budskap i samband med bilden. Eller att bloggare ens skriver om det, som en jättestor nyhet. (Tyvärr är det ju det. Med uttrycket ”tyvärr” syftat på att det inte borde vara en nyhet)! Det borde vara som vilket omslag som helst. Att detta vore vanligt förekommande. Då skulle vi ha kommit långt.

   Tusen tack! Vad glad jag blir. 🙂

 2. Ett uppfriskande inslag. Jag hoppas dock att vi inte kommer att bli överraskade i framtiden utan att det bara är som det ska, som vilket tidningsomslag som helst.

 3. Härligt! 🙂 Det här kändes ju faktiskt lite nytt.
  Det känns inte särskilt övertygande annars när tidningarna skriver så fint om att ”du är perfekt precis som du är” men ändå ALLTID har smala tjejer på omslaget och ALLTID har minst en artikel om att bränna fett/snabbt gå ner X antal kilo.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s