Glömmer vi att leka?

Jag lyssnade på morgonpasset på P3 på vägen till jobbet imorse.
De diskuterade bl.a. hur vi i dagens samhälle alltid är uppkopplade. En lyssnare mailade in och skrev att på ”sitt” dagis satt barnen med paddor flera timmar varje dag. Hur sjukt det är att vi inte leker och är ute i större utsträckning! Hur dagens barn inte ens vet vad leken ”X” är för någonting.
Plötsligt kom jag på massor av lekar som vi höll på med som barn! Rena nostalgi-trippen! Det är så himla viktigt att våra barn rör sig!

.
* Pantgömme:
En utveckling från vanlig kurragömma. En fick räkna, resten gömde sig. Och när den som hade räknat gick runt och letade, skulle man hinna fram till (exempelsvis) en husknut (som den som räknade ”vaktade” och skulle panta in de som han/hon hade hittat). Hann man själv dit först, tog i knuten och sa: ”Pant 1-2-3!” Då hade man klarat sig.

* Fängelse:
Kanske en väldigt lokal lek? Hehe! En version av tjejerna jagar killarna. Vi fångade dem, pussade dem och satte dem sedan i ”fängelse”. Rymde de därifrån (vilket de nästan alltid gjorde, så jag tror att de VILLE bli pussade) så började allt om från början. 😀

* Röda/Vita rosen:
Någon typ av ”spionlek”, om jag inte minns fel (?) Man var uppdelade i två lag. Ett som hette ”vita rosen” och det andra ”röda rosen”. Det ena laget skulle gömma en ”skatt”, det andra laget skulle hitta den. Till sin hjälp skulle de fånga någon i det motsatta laget. Den personen var, i sin tur, tvungen att ge tre ledtrådar (på saker som fanns nära skatten): T.ex. sand, buske, blått.

* Latjolabjan
På vår gård hade vi en gungställning med tre gungor. En i mitten gjord av ett runt bildäck. På de båda sidorna fanns ”enklare”, platta gungor. Dessa hängde man upp på sidan /i gungställningen så att mittengungan hängde fri. Satte fart på den (i mitten) och när man hade som mest fart, kastade man sig åt sidorna. Bäst gick det om man var två och lyckades få gungan att både snurra och gunga hysteriskt, på en och samma gång. (Att man inte slog sig)?!

* Stenåldersmänniskor
Sprang omkring i skogen. (Himla smart jag var som liten!) 😉  Klättrade i träd. Hoppade från höga stenar och berg (!) Lagade mat (…) genom att riva isär torkade/murkna grenar (som var ”kött”) och tillaga det i en sås (sörja/lera). Mums…

* Hoppade twist!
Så himla kul i sin enkelhet! (Gör någon det längre)?

* Vildhästar
Rusade runt och gnäggade. Mellan gnäggningarna förklarade man på ”människospråk” vad man hade menat med just den gnäggningen. Haha! 😀

 

Vad lekte ni när ni var små?
Och leker era barn liknande lekar? Mina är nog rätt dåliga på just lekar. De gillar däremot att röra sig i övrigt. Spela fotboll, hoppa studsmatta, cykla, busa med hunden osv.

Annonser

7 thoughts on “Glömmer vi att leka?

  1. Paddor på dagis?! Då skulle jag gå i taket (även om jag ogillar att moralisera:)) Vi lekte lekar som inte hade helt politiskt korrekta namn minns jag. Vågar inte skriva dem här. Men Burken var ju också en favorit! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s