Jag tror att jag vill göra slut…

Sviterna efter helgens lopp då. (Några av er som följer mig på instagran, vet kanske redan).
Jag lyckades ta mig hem från Sjövik, men så fort jag kom innanför dörren fick jag rusa till toaletten och kräkas.
Efter det lyckades jag, på något magiskt sätt, ändå duscha av mig (tack och lov) fast då sittandes i duschen. För strax efter fick jag världens huvudvärk. Försökte äta flertalet gånger, men fick inte behålla någonting. Inte ens vatten. Kräktes ytterligare ett par gånger innan jag somnade, helt utmattad.

Efter att ha sovit ca 1,5 timme, först då kunde jag äta och fick behålla det jag åt. Det blev inget avancerat, utan jag försökte vara snäll emot magen; vitt rostbröd med ost + vindruvor och lite chips. Inte lika bra som ”riktig” mat, men bättre än inget…

De har en av de snyggaste medaljerna jag sett! 

img_1984


Vad det är som gör att jag mår så här dåligt efter just Risveden-loppet?

För det är nästan bara efter det här loppet som jag får huvudvärk och kräks…?!
Att det är tuffare? Mer kuperat, fler höjdmeter och/eller mer teknisk, vilket gör att kroppen tar fullständigt slut…?
Fast jag tycker ju ändå att kroppen kändes mer slutkörd, efter ultraloppet i juni och då mådde jag ju inte så här dåligt…

En annan sak slog mig. Det är ju faktiskt bara två veckor sedan (jag trodde faktiskt att det var tre!) som jag sprang en halvmara i fjällen. Som för övrigt kändes helt magisk och var en rejäl utladdning! Kanske var det inte helt rättvist att ställa så här höga krav på kroppen, så nära inpå…?

Det var 4:e gången jag sprang det här loppet. Just nu känns det som att jag inte kommer springa det här loppet en 5:e gång. Risveden – Jag är hemskt ledsen, men jag tror faktiskt att jag vill göra slut…

Någon som har haft samma bekymmer med migrän/illamående, som har några tips?
De tas tacksamt emot!

8 tankar om “Jag tror att jag vill göra slut…

  1. Jag hade en period för ett par år sedan när jag ofta kräktes efter träning, även när det inte varit särskilt jobbigt. Jag kollade upp det hos läkare men de hittade inget fel på mig så jag har experimenterat en massa med olika lösningar själv. Då testade jag socker, laktat och salt utan att det hjälpte och har kommit fram till att mat är det enda som fungerar på mig. Helst skall det vara mackor eller pizza, som jag får tvinga i mig efter passet – om jag inte äter så snart jag tagit det sista löpsteget. Clifbars energikakor fungerar bra förebyggande. Min teori är att när man springer går allt blod ut till musklerna och om man aktiverar matsmältningen så dras blodet tillbaka till magen igen så att den lugnar sig. min mage behöver något att jobba med under löpningen och att fiberrik mat (havregryn och mjöl tex) därför är bra. Min mage fungerar bättre nu men jag måste fortfarande vara noga med att faktiskt äta substantiell mat när jag tränar, annars kommer illamåendet snabbt.

    Jag såg att någon annan tipsade om salttabletter – det brukar jag också behöva ta på långa pass, speciellt om det är varmt ute. Jag gör av med mycket mer salt än vad jag får i mig i en resorb om jag springer långpass.

    Förmodligen är orsaken och därför också lösningen väldigt individuell.

  2. Så som tipsen ovan anger är en salttablett i timmen något du kan testa. Funkar även med sådana där vanliga små saltpåsar från MacDonalds. Fattar det som om du mått illa efter just Risveden alla år…Tänkte först att du kanske i år hade en bacill i kroppen, men så tänker jag sen att du mådde illa första året (sån´t händer ju…) och att du sedan år två tänkte på det och mådde illa av bara tanken…Och nu år fyra förväntade du dig det och så mådde du illa av bara tanken. Kanske ligger det helt enkelt lite psykiskt bakom just detta lopp. Men klart du springer nästa år! För då kommer du inte att må illa eftersom du kommer käka salt 🙂

  3. Saltbrist. Jag har ofta blivit illamående och kräkts efter längre lopp och funderade allvarligt på att lägga ner den typen av lopp pga detta. Testade sedan salttabletter under loppen efter att läst om det i någon intervju med någon ultralöpare och efter det (har testat på Sthlm Marathon, Jättelångt 70 km och Ultravasan 90 km) och mått hur bra som helst efteråt.

  4. Jag mår ganska ofta illa efter vanliga träningsrundor om jag springer längre/snabbare än vanligt. Men aldrig efter lopp. Jag har funderat på om det har att göra med att jag alltid är mer noggrann med mat/vätska både inför och under ett lopp, men att jag inte alls tar lika allvarligt på det inför vanliga träningsrundor?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s