När jakten på den perfekta kroppen…

…övergår i fullständig idioti!

Med risk för att låta kaxig och nedvärderande; men jag har verkligen svårt att förstå människor som tror att det finns genvägar till den ”perfekta” kroppen. Hur kan man tro att pulverdieter och lågkalori-dieter på 500 kcal per dygn är ett BRA och framför allt ett hållbart sätt att gå ner i vikt…?!

Senaste dieten som fått uppmärksamhet är Xtravaganzas ”Soppdiet”. En kvinna uppger sig ha blivit sjuk av att ha ätit sopporna under 4 månader. En annan kom in till akuten med vattenförgiftning efter ha blivit rekommenderad av företaget att dricka 5 liter vatten om dagen. Vem kan med sunt förnuft tycka att 5 liter vatten låter rimligt?! Desperationen måste vara otroligt stor….?

Xtravaganza säger själva att de följer livsmedelsverkets rekommendationer. Eh… Vilka rekommendationer syftar de på då? *funderar*

8 tankar om “När jakten på den perfekta kroppen…

 1. Att en 125 kilo person inte kan motionera och äta som en 80 kilo person är inget kontroversiellt påstående. Det kan rent av vara kontraproduktivt.

  Lite på rak arm;
  * Fettinkapslade leptinreceptorer hämmar mättnadskänsla.
  * Ökad basmetabolism (väger du 125 kan du inte äta som du vägde 80 kilo och ha energi att klara vardagen).
  * Hämmat belöningscentrum (depression gör någon snarare självdestruktiv än motiverad)
  * Tyngd innebär att det mesta i vardagen är svårare
  * Tyngd belastar leder m.m. vid motion

  Det finns ingen universell ”bra kost” och många av ”common sense” råden utgår från personliga anekdoter och sådant som låter vettigt för de som inte kan så mycket (Dunning-Kruger effekten).

  Att överviktskliniker använder pulverdietskurer är inte konstigt. Det är bland de mer väldokumenterade metoderna. Kuren utvecklades för överviktskliniker och för patienter som skall gå ner i vikt för operation. Att företag som ofta saknar medicinsk eller psykologisk kunskap tagit upp metoderna medför risker dock.

 2. JemyM:
  Vad menar du med att kroppen inte fungerar ”normalt” längre?

  Utifrån mitt inlägg så tror jag ändå att bra kost (framför allt när det gäller fetma) är steg 1.
  Har man 50 kg övervikt istället för ”bara” 10 kg ser jag definitvt (ännu mer) risker med pulverdieter och liknande!

 3. För någon med akut fetma fungerar inte kroppen normalt längre, tyvärr. ”Common Sense” råden är aktuella för någon med 5-10 kilos övervikt, inte med 25-50.

 4. DU har inte hela sanningen…. ta reda på HUR dessa ”drabbade” individer har experimenterat på rgen hand hemma på kammaren innan Du dräper xtravaganza. Xtravaganza arbetar med långsiktigthet, träning på individens nivå och mental träning för att få en bestående förändring. Dessa personer som är ute efter en quick fix har inte i xtravaganza att göra.
  Läs SvD artikel från 24/4 2011

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/professor-forsvarar-lagkaloriprodukter_6113749.svd#after-ad

 5. Har så svårt för såna här dieter, samtidigt blir jag imponerad över folks beslutsamhet i samband med dem. Önskar att den fanns där när det gäller att lägga in en ny livsstil från början. Har en kollega som är så stolt för att hon gått på soppor i 8 veckor och gått ner närmare 20 kg.. medans jag kämpar på med min nya livsstil så känns det som om kollegor tycker att jag borde göra som henne.
  Jag tror inte att det är hållbart i längden!

 6. Ok. Kanske ett lite felaktigt ordval när det gäller det tidsperspektivet.

  Men vanligtvis är det människor som käkar pulver i enbart 2 veckor och sedan börjar äta ”som vanligt” igen, utan att träna, som jag syftade på.
  Att gå ner i vikt och må bra kräver en kostförändring på lång sikt!
  Många jag känner har bl.a. testat på detta och väger efter ett par månader lika mycket som de gjorde innan…

 7. Tror ärligt talat inte avändarana av den här typen av produkter ser det som en *genväg* att bara ät pulversoppa i tre månader. Tvärt om tror jag man är rätt desperat innan man försöker sig på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s