Denna bloggvärld…

Ibland är det svårt att skriva om saker.
Dels är det ju (självklart) så att alla har olika tyck och tänk! Och det är BRA att det är så! 🙂 Sedan är det lätt att missförstå varandra, när man bara ser något i skrift. Man missar tonfall, betoning och skämtsamma gliringar.

Man skriver en sak och tycker att man är tydlig, men det tolkas ändå på ett helt annat sätt. Senast i raden var den ”halva bananen”. (Jag tar den som exempel för att den är färsk i minnet hos en del). Det var Sofy som först skrev ett inlägg, angående ett inlägg på bloggen ”Squats”. Sedan spred sig detta som löpeld inom bloggsfären och facebook. Många höll med, en del tyckte det gjordes en höna av en fjäder, några vred och vände på det hela och några tyckte inte att det var konstigt alls.

apor


Ett annat bekymmer (anser jag) är att människor i allmänhet lätt blir lite ”putta” när man funderar, undrar och/eller ifrågasätter dem. (Jag kan vara likadan ibland, det erkänner jag)! 😉
Jag minns vid ett tillfälle när jag kommenterade ett LCHF-inlägg i en annan blogg och jäklar, vilket liv det blev. Efter att ha fått regelbundna kommentarer från personen i fråga, slutade h*n att läsa och kommentera min blogg.
Lite likadant när jag skrev att jag tyckte att en blogg innehöll oerhört mycket reklam. (Att man blir sponsrad kan jag absolut förstå, men det kan vara roligt om inte vartannat inlägg handlar om reklam)…!

Mycket svammal känns det som nu. Men min poäng är:
Är man inte beredd att diskutera ämnen kanske man inte ska ge sig in i diskussioner på nätet? Frågor behöver tas upp! Särskilt när det är inlägg som handlar om (eller snuddar vid)  dagens kost- och träningshets!
Det är vanligt att alla skriver ”Heja dig!”, ”Vad duktig du är!”, ”Oh, vilket bra inlägg!” osv osv. Och självklart (!) är det jättekul med peppningar och hejarop.
Till en viss gräns. Det känns ibland lite som ”inbördes beundran”. Att så länge man håller med, går det bra. Ifrågasätter man något, frågar om någon verkligen mår bra, eller försöker diskutera något på ett djupare plan, blir det ganska lätt storm i ett vattenglas.

Som t.ex. i fallet med den halva bananen.
Tjejerna som skriver bloggen är säkert jätteinsatta och kunniga inom sitt område (Styrkträning och fitness)! I deras värld är kanske en halv banan helt naturligt, när man är inne i en ”deffnings-period” (som sagt, jag är själv inte insatt) och äter bra övrig tid. Problemet uppstår när unga tjejer med höga krav på sig själv och med krav från omvärlden läser dessa bloggar. De tror att en halv banan räcker. Sedan orkar man köra ett oerhört tungt styrkepass! Och så blir man smal på köpet…. 😦

25 tankar om “Denna bloggvärld…

 1. Pingback: Mitt 2013 ! | Rund är också en form!

 2. Bloggar som inte innehåller en enda åsikt blir lätt lite slätstrukna, samtidigt som det är en balansgång det där, att skriva ärligt och samtidigt inte trampa alltför många på tårna. Jag är överlag försiktigare på internet än i verkligheten, då jag ofta blir ”lite halvt hatad” för att jag ofta vägrar att rätta mig i ledet. Hatad är att ta i (hoppas jag, hehe) men är definitivt inte den som drar mig från att säga min åsikt.

 3. Nu känns de ju knappt som jag vågar skirva: vilket bra inlägg 🙂 Men skit samma, vilket bra inlägg! 🙂 Självklart kan vi alla ha olika åsikter men samtidigt måste man ju våra vara öppen för en diskussion.

 4. Att bloggar ingår i sociala medier är nog inte en slump. Att vara social går per definition ut på att umgås med andra. Om man går mot strömmen fasar man ut sig ur gruppen. Ingenstans blir det här tydligare än om du följer några expertkonsulter som lever på sociala medier. En mer sammanhållen och PK-samling människor går knappt att hitta. De fullkomligt tävlar i att hitta korrekta åsikter och att hålla med varandra.

 5. Jag tycker att konstruktiv kritik är jättebra! Men att kommentera saker som man inte vet något om med en avsikt att såra och göra illa förstår jag inte. 😦 Jag skulle inte heller säga att jag förstår det där med den halva bananen (har inte läst ursprungsinlägget dock). Alla får ju dock göra som de vill men i detta fall borde bloggskribenten kanske valt att inte ens ta upp det om den inte ville ha några reaktioner. 😉

 6. Jag är lite ambivalent när det gäller att ta upp kontroversiella ämnen där jag vet att min åsikt är rätt annorlunda och kan irritera. Å ena sidan vill man ju absolut diskutera sådant man tycker är viktigt och lite kontroversiella inlägg tycker jag själv oftast är mer spännande än main stream. Å andra sidan kommunicerar man med någon som man inte ser hur den reagerar och som när som helst kan lämna konversationen (om sådan ens uppstår) – utan att man hinner komma till ett avslut. Det kan så lätt bli fel.

 7. Karro – det borde du, hoppa in hos mig! 🙂 Ha, ha, skämtåsido! Jag förstår precis hur du menar, och det här är svårt, men någonstans så känne rjag att när forumleringar har en risk att bli ”farliga” för andra helt i onödan, så kan det vara värt en diskussion och en reaktion. Att jag inte bara citerar utan att ange källa är för att jag VILLE ha diskussion, höra hur tanken gick osv, men bloggen i fråga ville inte ta den, och valde att missförstå mina synpunkter. Så kan det vara.

  För det handlar inte om en halv banans vara eller icke vara. Det handlade om fokuset den fick i hur orden formulerades. Det var inte ” I med en halv banan och iväg och träna” – det var rättfärdigande över valet att ta en halv banan, och också att bananen inte skulle ätas om man tränade för viktnedgång, och hela den grejen tycker jag är väldigt onödig. Sen behöve rman inte ha 4årig universitetsexamen i nutrition för att uttala sig om kost på nätet – men ibland önskar jag att det är så… de som har den är nämligen ofta väldigt försiktiga…

  • Jag förstår din tanke Sofy. Och som sagt i det stora hela håller jag med dig.
   Precis som jag skriver i inlägget; som bloggare bör man nog tänka i alla fall EN gång extra, att det kan vara unga tjejer som läser och även om den där halva bananen ska vara eller icke vara i fitness-världen, så kan mottagaren tolka det fullständigt åt skogen fel. 😦

 8. Har inte alls hängt med i diskussionen om bananen. Så jag kanske svarade helt knasigt, å andra sidan läser jag ingen av de två nämnda bloggarna.
  Kram

 9. Tror du svara på din egen fundering högst upp, det är lätt att läsa in och misstolka texter, lättare än vid samtal.
  Det kommer alltid finnas dem som misstolkar, läser in fel signaler, blir glada, peppade eller irriterade. Precis som i livet. Eller så kanske jag tar för lätt på saker och ting ;0)
  Kram

 10. Inte för att spä på nåt, men vilket bra inlägg! Vi behöver nog tänka ett extra varv ibland, och att ha en levande diskussion är viktigt, och att ha den med respekt för varandra. Och att vi alla har ansvar för alla barn, och ungdomar. Vad vill vi förmedla till dem. Vad vi vill förmedla till dem.

 11. Jag håller med dig och jag tycker alla ska få tycka som de vill, men man måste respektera vad andra tycker oxå. Som i det där fallet med bananen, blir det lite vridet som du skriver. Tillgängligheten är ju så mycket större nu än när jag växte upp. Nu låter de som om jag är 150 år, men det var inte alls så länge sedan man inte hade internet tex. Jag älskar diskussioner, ämnet berör verkligen. kram till dig ❤
  Opppps, LCHFgalning i farten. Ja, inte var det jag iaf 😉 Kramar ❤

 12. Det ar jattesvart. Men i slutanden kan man inte gora alla nojda, lasare maste forsta att varje manniska har en egen rost och inte kan tanka samma som alla andra.

 13. Jag håller med dig – vi måste få tycka lite olika ibland utan att ta till dramatik. Det är otroligt lätt att missförstå i text… Jag tycker att det är (vilket jag älskar!) väldigt positivt och peppigt här i bloggvärlden, vilket ger energi och glädje – och är huvudanledningen till att jag fortsätter. Men man MÅSTE ju få ha en avvikande åsikt också och ja, som du t.ex. skriver få fråga hur en person mår om man känner sig orolig… bloggen är bara ett fönster, det är lätt att visa upp bara perfekta peppiga sidan. Och det kan få förödande konsekvenser för den som inte tänker på att det är så.

  • Exakt! Jag tror det är bra om inte bloggare BARA skriver om det positiva. Det är klart att det kan vara så att det är det man vill dela med sig av. Inte det faktum att livet känns stressigt, att träningen kändes skit, att man har problem med tankar kring mat osv osv. Men ibland behöver sådant definitivt synas OCKSÅ.

 14. med exakt 9 veckor kvar till jul så har jag nu satt igång en ”9-veckors utmaning” på min blogg där jag utmanar er läsare till att leva efter hälsosammare val i din vardag under denna perioden! kanske mer, eller mindre, träning? kanske nyttigare kost? kanske inte låta december bli en frossarmånad? du avgör själv, men det skulle vara kul att göra detta tillsammans! läs mer om detta på min blogg! hoppas du antar utmaningen! 😀

  //paulinasuonvieri.blogg.se

 15. Det är väl inte direkt första gången ”Sofy” blir indignerad heller, hon verkar ha en tendens för sånt. Jag tycker de två tjejerna som blev attackerade av henne har en ganska skön inställning och de svarade bra också.

 16. Jag har missat halva bananen, men är som tur är (eller??) inte ung och gillar mat..
  Ja, visst funderar man över bloggar ibland, men jag fortsätter med det jag gillar.
  Tycker dock att man måste ta sitt ansvar som bloggare, men så måste man ju göra det man gillar. Om du är med på mitt svammel.

 17. jag tycker det är bra med olika åsiker – men ibland känns det som att bara för att man tycker olika så kan man liksom inte ens läsa varandras bloggar eller så. men hallå, det är ju bara lite olika åsikt! och har man olika åsikter så betyder inte det att man behöver framföra dem på ett neggigt sätt. vi kanske generellt skulle behöva öva lite mer på det: att tycka olika och att framföra det på ett bra sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s