Tempo- & kilometer-hetsen (?)

När jag var helt ny inom löpningen för 3 år sen, var jag för fokuserad vid tempo och tider.
Det inser jag ju så här i efterhand! Då var det helt ”naturligt” att titta på klockan i tid och otid. Att klara varje runda liiite snabbare än gången innan. (Även om det inte alls var snabbt). Att jag orkade tänka så…??

Eller ja, ibland tänker jag fortfarande så.
Inte lika mycket och jag försöker bli bättre på att inte bry mig om tiderna. När det gäller distanspass och långpass! Springer jag 2,5 timme är det ett långpass, oavsett om jag hinner 15 km eller 25 km! Kroppen blir uthållig, om man är ute en längre tid. Och jag hinner dessutom njuta av det och kan anpassa tempot efter dagsformen!

En kollega på jobbet brukar säga: ”Ska du ut och fota nu igen”?
Ja, det ska jag! Att föreviga ljuvliga omgivningar är ju en del av tjusningen! 🙂 Som dels gör att stannar till och njuter. Och fotona gör att jag MINNS de ljuvliga stunderna även i efterhand!

Många som börjar springa, har för ”bråttom”.
Öka tiden ni är ute istället.  Spring 10 minuter längre, istället för att tänka att ni ”måste” hinna 2 km extra! Det misstag man faktiskt ofta(st) gör som ny, är att man springer passen för snabbt.

Utmana dig! Lämna appen /gps-klockan hemma.
Kolla bara hur många minuter du är ute. Känn hur kroppen känns. Och njut av löpningen! När ni börjar köra intervaller (om ni väljer att göra det) har ni alla chanser i världen att springa snabbt, snabbare, snabbast!

Det är väl framför allt terränglöpningen som gett mig den här insikten.
Att njuta av asfalt kanske inte (alltid) är lika lätt (beroende på omgivningen såklart). Och efter att ha hängt en hel dag med ultra-löpare blev jag ÄNNU mer säker på det. Varför jaga tider och stressa upp sig om man (jag) bara springer för att må bra? När löpningen ska vara något härligt och roligt ? 🙂

utsikt

Hanna Elisabeth skriver om samma ämne –> här

9 tankar om “Tempo- & kilometer-hetsen (?)

 1. Så otroligt sant!
  Om inte annat så för att behålla löparglädjen. Just nu springer jag HELT utan klocka. Bara mobilens klocka för att se vad klockan faktiskt är, så man inte är ute hela dagen ;)…

 2. Bra skrivet! Hör helt klart till dem som hetsar med klockan. Så sent som för en vecka sedan pressade jag mig för att få en bra tid. Men du har så rätt då du skriver att långpass är mer än bara kilometer.
  Stor kram

 3. Jag skriver under. På alla punkter. Jag är SÅ lättad att jag mer och mer vågar lämna tid och distans bakom mej. På ena axeln sitter en envis jävel kvar och hejar frenetiskt när asfalten bara rusar fram under min fötter… men det är inget i jämförelse mot jublet av den som sitter på andra axeln när jag springer trail 😀

 4. Jag är precis som du – vill mest njuta och ha mig, om det inte är så att jag har bråttom hem på eftermiddagen när jag transportspringer. Dock njuter jag även av asfalten 🙂

 5. Hmm. Det finns olika typer av löpare och det gäller att hitta det i löpningen som man behöver och vill ha. Själv fick jag (får kanske igen) utlopp för en del av min ”tävlingsdjävul” i löpningen (även om jag mest tävlade mot mig själv) och då behövs tider och tempo.

  Men jag håller med – man ska inte hetsa sig om man känner sig enbart hetsad och inte stimulerad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s